ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ
İletişim Fakültesi
Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü


RKUL102 Üniversite Kültürü

Danışman Öğretim Elemanı
Prof. Dr. Süleyman İrvan


                                              Öğrenci Numarası  :…190403076…………

                        Öğrenci Adı-Soyadı:…TALHA ARSLAN…


















RAPOR 1


Etkinliğin adı: Prof. Dr Tarhan: Süreç uzandığında Anksiyete Pandemisi Yaşanacak.


Gerçekleştiği yer   : ÜÜ Radyo Instagram hesabında gerçekleştirildi.


ÖZET:
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, ÜÜ Radyo Instagram hesabında gerçekleşleşen  söyleşiye katılmıştır.  Tarhan, Emrah Korkunç’un sorularını yanıtlayarak pandemi psikolojisi ve pandemi sürecinin psikolojiye etkileri hakkında bizi aydınlatıcı bilgilere yer verdi.

Koronavirüs (COVİD-19) salgını nedeniyle bi süredir sosyal medya üzerinden gerçekleştirilen online söyleşilerle bizleri en doğru bilgiye ulaştırmıştır. Bu süreçte pandemi psikolojisine dikkat çeken Prof. Dr. Nevzat Tarhan, ev ortamında kurulan iletişim ve ilişkinin nasıl olması gerektiğine dair biz öğrencileri ve ailelerimizi bilgilendirmede bulundu.

“Karantina günleri bize neler kazandırdı”

Türkiye’nin bu süreci iyi yönettiğini ifade eden Tarhan karantina günlerinin bizlere üç şey verdiğine değinen Prof. Dr. Tarhan, “Diğer gelişmiş ülkelere baktığımızda bu konuda tamamen çöktüler. Amerika Birleşik Devletleri’nde, İngiltere’de tıp çalışanları tükenmişlik sendromu yaşamaya başladılar. Türkiye’deki sağlık çalışanları bu konuda iyi bir performans gösteriyorlar. Bize bol zaman kazandırdı. İnsanların özgürlükleri kısıtlandı. Bir nevi tahammül ve psikolojik bir eğitim oldu. Ölümün çok yakın olduğunu, aşırı hırs göstermenin gereksiz olduğunu gösterdi. Alman Cumhurbaşkanı açıkça “İnsanlığımızı gördük” itirafında bulundu. Bu da küresel olarak manevi birikim ve empati durumudur. Kendimizi iyiye doğru geliştirmek için fırsat çıktı. Bu fırsatı doğru değerlendiremeyenler kendilerini kötü yönde geliştirecekler. Bu yüzden dünya şu an bir seçim ile karşı karşıya. Bu çağ hakikati arama çağıdır” konuşmasında bu ifadelere yer verdi.

“Sağlık alanına ticaret gözüyle bakan ülkeler, günümüz de bunun bedelini ağır ödüyorlar”

Sağlık çalışanlarının psikolojilerine  ve hayatlarına da değinen Nevzat Tarhan şu konulara da değindi: “Hepsinin ne kadar fedakârca çalıştığını gördük. Dünya genelinde sağlık çalışanları tükenmişlik sendromuna yakalanmaya başladılar. Ekipman bulamadıkları için bunalıma giriyorlar. Topluma o güven verilmeli.Bu ülkeler çoğunlukla silah sanayisine yatırım yaptıkları için sağlıkla ilgili yatırım yapmadılar. O ülkelerde ‘Parasını veren tedavisini olur, vermeyen olmaz’ gibi bir yaklaşım vardı. Sağlığa tamamen ticaret gözüyle baktıkları için şu anda bunun bedelini ağır bir şekilde ödüyorlar.” Diye ekledi.



RAPOR 2

Etkinliğin adı: “Adaletin Olmadığı Yerde Yüresel Barış Olmaz”
Gerçekleştiği yer: Gençlik ve Eğitim Derneği Instagram canlı yayının konuğu oldu.

ÖZET:

Pandeminin sosyal ve bireysel sonuçlarından, ırkçılığa dair birçok konuya değinen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “ABD’de yirmi üç milyon evsiz, otuz milyon işsiz var ve daha da arttığı söyleniyor. Böyle bir durumda bir de ırkçılıkla ilgili yaraya tuz basan bir şey yaşandı ve patladı.” diye ekledi.
“ABD’nin politikalarını değiştirmesine sebep olacaktır”
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, pandeminin küresel boyuttaki sosyal sonuçlarına değindi. “Tarhan, ABD’de de servet düşmanlığının ortaya çıkmasında bardağı taşıran son damlalardan biri COVİD 19 enfeksiyonu ve sağlığa herkesin yani ortalama bir insanın ulaşamaması oldu. Yirmi üç milyon evsiz, otuz milyon işsiz var daha da arttığı söyleniyor. Böyle bir durumda bir de ırkçılıkla ilgili yaraya tuz basan bir şey yaşandı ve patladı. Belki bir şekilde sürecek ama bunun izleri unutulmayacak. Burada ABD’nin emperyalist politikalarını değiştirmesine sebep olacaktır. Bütün yatırımı halkına değil silaha, eğlence endüstrisine yaptı ama toplumu düşünmedi. Bununla birlikte servet düşmanlığı başladı.” Diye konuşmasına ekledi.

“Adaletin olmadığı yerde küresel barış olamaz”

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Tarhan, “Toplum psikolojisi açısından dünyada yaşananlar toplumun artık sürü psikolojisi şeklinde hareket etmediğini gösteriyor. İnsanlar hakikati arama, hakkını savunma, hayır diyebilme, kurulu düzene itiraz edebilme hakkını kullanabiliyor.. Bunu yapsa yapsa ABD’deki şirketler, küresel güçler yapabilirdi. Şimdi ABD’nin süper güçlülüğün ne kadar servet düşmanlığı şeklinde olduğunu gördük. Adaletin olmadığı yerde güç olmaz. Onun için parasal güçten daha güçlüdür. Yumuşak gücün özelliği kısa vadede değil orta ve uzun vadede gözükür olmasıdır. Ortada ciddi bir gelir eşitsizliği bulunmamaktadır. Böyle bir düzende adaleti olmaz, adaletin olmadığı yerde küresel barış olmaz. Burada çıkarılacak ne önemli ihtiyaç siyasilerin adalet için ne yapmamız lazım diyerek çalışmasıdır” diye ekledi.



RAPOR 3

Etkinliğin adı: Korona Pandemisine Fraklı Bir Bakış

Gerçekleştiği yer: ÜÜTV

ÖZET:
ÜÜTV’ de yayınlanan E-Kürsü’nün konuğu Prof. Dr. Nevzat Tarhan “Pandemi’ye Farklı Bir Bakış” konulu konferansını gerçekleştirdi. Bu konferansta gündemimizde olan korona virüs hakkında önemli tavsiyelerde bulundu.


Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Farklı bakış açısı olarak ;sosyal bakış açısı, psikolojik bakış açısını ele almalıyız.” Dedi.

Virüsün genom yapısı, 125 gr olduğu bilgilerine değinen Tarhan, “Virüs vücuda girdikten sonra hangi bünyeler nasıl karşılık verir?” Sorularına da cevap verdi.Paylaşılan bilgilere göre bağışıklık bu dönemde etkili ve dikkat edilmelidir.

  
Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın verdiği en önemli tavsiyelerden biri ise ; duygularımızı ve davranışlarımızı kontrol edebilirsek virüsün yayılmasını önleyebiliriz demesidir.Bu süreçte insanlar kalp kırmamak, korona pandemisine farklı bir bakış açısı getirmelidir.



RAPOR 4
Etkinliğin adı: Değişen Dünya ve Gençlik
Gerçekleştiği yer: ÜÜTV\ E -Kürsü
ÖZET:
“Değişen Dünya ve Gençlik” konulu konferansını gerçekleştirdi. Bu konuyu ele almaktaki amaç psikolojik kaynakları yönetmektir.
Dijital devrimden sonra somut ve soyut arsında önce bilgi daha sonrasında da madde ve biyoloji geldiğini hatırlattı ve de “Bilgi olmadan madde olmaz” diye ekledi.
Tarhan, beynin ön bölgesi olmasaydı medeniyet olmazdı, beynimizin rolü burada önemlidir diye ekledi .Gençlik döneminde ön beyinin duyguları yönetmekte etkili olduğunu söyledi.

Bunların dışında gerçekleşen konferansta radyo kuşağı (x), TV kuşağı (y), sosyal medya kuşağı ise (z) değerlendirmesi yapıldı. 3 beklenti olmadığı zaman birey kendini eksik hisseder ve ters kimlik oluşur.
Prof.Dr.Tarhan son olarak “İyi bir takımın parçası olursak daha başarılı oluruz” diyerek konferansı noktaladı.  




  
RAPOR 5

Etkinliğin adı: Değişen Dünya ve Aile
Gerçekleştiği yer: ÜÜTV\ E -Kürsü

ÖZET:
Prof. Dr. Nevzat Tarhan “Değişen Dünya ve Aile” konulu konferansını gerçekleştirdi. Bu konferansında konunu amacı değişen dünyada eski sorulara yeni cevaplar vermekti.
Prof.Dr.Tarhan “Değişen Dünya küresel etki sonucu ya kötüye yönelik bir değişme yaşayarak, çağın getirdiği kazanım burada önemli” dedi.

Aileyi zayıflatan üç hastalık:
Aileyi etkileye etkileyen 3 hastalık; sekülarizm, sosyal anomi ve bireyselciliktir. Mutlu aile kavramının üzerinde duran Tarhan, “ mutlu ailenin olması güvenli alan demektir” dedi.
Aile tutum kalıplarına da konferansında yer verdi. Altın öğütleri de söyleyip konferans sona erdi.











Yorumlar